Wat is mediation?
Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Als onafhankelijke bemiddelaar helpt een mediator u en de andere partij(en) om samen te zoeken naar een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is.
Wat doet een mediator?
De mediator is een specialist in het begeleiden van gesprekken en onderhandelingen. Dit doet hij door ervoor te zorgen dat de communicatie tussen partijen weer op gang komt.
De mediator is onafhankelijk, onpartijdig en (ver)oordeelt niet. Hij bemoeit zich ook niet met de inhoud van het conflict. Beide partijen moeten vertrouwen in hem hebben. Daarom vindt eerst een kennismakingsgesprek plaats. U kunt op basis daarvan beslissen of mediation iets voor u is en of de mediator u aanspreekt.
Afspraken mediation in overeenkomst
Deelname aan mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Partijen moeten samen aan een oplossing willen werken. Iedereen die bij de mediation aanwezig is, moet vertrouwelijk omgaan met de inhoud van de onderhandelingen. De afspraken komen op papier te staan in een overeenkomst. Dit is meestal een vaststellingsovereenkomst waaraan beide partijen gebonden zijn.
Mediation in plaats van de rechter
Heeft u een probleem met een persoon of een organisatie waar u samen niet uitkomt? Dan kunt u kiezen voor mediation. Dit is vaak minder ingrijpend dan de stap naar de rechter. Ook kan mediation tijd en geld besparen. Bij mediation werkt u zelf aan een oplossing, onder begeleiding van deskundige hulp. Mediation heeft in meer dan 80% van de gevallen een goede afloop.
Voordelig
Mediation is voordelig, de kosten worden meestal gedeeld door beide partijen. Bij arbeidsconflicten kan het zijn dat de werkgever de kosten draagt. Dit doet echter niets af aan de onpartijdigheid van de mediator. De mediator handelt onder strikte voorwaarden zoals de MfN die voorschrijft.